A nemzetközi kupaszereplés folytatásában azt a Hubo Limburg Unitedot fogadjuk a Tiszaligetben, akik a FIBA Europe Cup nyitányát otthon egy vereséggel kezdték a csoportelsőségre papíron talán legesélyesebb PAOK-kal szemben.

A flamand régió fővárosaként is számon tartott Hasseltben rendezték a belgák első mérkőzését, ahol gyakorlatilag három negyeden keresztül a házigazdák akarata érvényesült, a PAOK kereste a formáját. Amit aztán a záró etapra meg is talált, és egy huszáros hajrával, tíz pontos hátrányt ledolgozva fordította meg az összecsapást, így Raymond Westphalen edző csapata – a mieinkhez hasonlóan – vereséggel indított a nemzetközi kiírásban.

Jelen körülmények között talán felesleges újra felhozni a sorozatterheléssel kapcsolatos aggályokat, hiszen már Vidin mester is utalt rá, de a Hubo Limburg United ebben a hónapban mindösszesen harmadjára lép majd pályára, miközben a piros-feketéknek ez lesz az ötödik tétmeccse. Persze ez jelentheti azt is, hogy az a csapat, amelyik több bevetésen szerepel, jobb formában is van, de azért Jovanovicsékon már Portóban és Sopronban is látszottak a fáradtság jelei. Ezen a két találkozón pont a közeli kísérleteink értékesítése nem alakult az elvártak szerint, ezen mindenképpen javítania kell majd a gárdának, mert nyerhető meccsek mehetnek el rajta – a portugálokkal is pariban voltunk, hiába a nagyszámú amerikai légióskontingens.

A belgák pedig pont abban nem jeleskedtek, ami nekünk a nyitányon jól ment: a tripláikkal és a büntetőikkel is hadilábon álltak, cserébe rengeteg második szándékból szerzett kosaruk volt, a pattanózás tehát velük szemben is prioritás. Ezen a területen mutatkozott meg talán leginkább az enerváltság, mert Aimaq kivételével alig-alig szedegettük a lecsorgó labdákat, és ahogyan a Porto, úgy a Limburg is jó eséllyel igyekszik majd ezt kihasználni. A hazai játékosaik mellett ebben majd négy amerikai kosaras próbálja őket segíteni, irányítóposzton például a 38 (!) éves Cliff Hammonds.

Érdekesség a vendégekkel kapcsolatban, hogy ahogyan a mieink, úgy ők is a regnáló kupagyőztesek az otthoni bajnokságban, viszont nemzetközi szinten mi számítunk rutinosabb szereplőknek, a belgák eddig egy ízben, 2016-ban szerepeltek a Europe Cup kiírásban – ebben az évben az Olajbányász a FIBA Bajnokok Ligája sorozatban vitézkedett -, akkor a Körmenddel kerültek egy csoportba, a vasiak pedig oda-vissza verték őket, így a Limburg az utolsó helyen abszolválta a csoportkört.

A szerdai meccs tét tehát nem kisebb, mint kitörni a nyeretlenek “klubjából”, erre azért az NHSZ-Szolnoki Olajbányásznak a szokásosan erős hazai pályáján minden esélye meg is van. Feldobás 18 órakor, élőképes közvetítés pedig a FIBA Youtube-csatornáján, egészen pontosan itt: https://www.youtube.com/watch?v=-zn2i8Iz2oQ