A nyarat magunk mögött hagyva leültünk Gasper Potocnikkal beszélgetni, hogy kicsit közelebb hozzuk a csapatot, az edző mentalitását a szurkolókhoz: az Olajbányász vezetőedzője igen határozott elképzelésekkel, számos új játékossal, de elégedetten vág neki a 2022/23-as szezonnak.

Hogy telt a nyár, jutott idő azért a családi programokra, feltöltődésre is?
Ezalatt a szűk két hónap alatt otthon, Szlovéniában voltunk, és ugyan mondhatnám azt, hogy sikerült végig pihennünk, de azért úgy hazatérni, hogy egy egész szezont külföldön töltesz, az embert próbáló. Nagyjából két hét elmegy csupán arra, hogy “visszaszokj”, hogy elintézd az alapvető ügyeidet, találkozz az otthoniakkal. Egy hetet a horvát tengerparton töltöttünk a családdal, de azon kívül a munka határozta meg a mindennapjaimat, hiszen az új játékosok keresése nem megy egyik napról a másikra, és az új idényre is el szoktam már kezdeni ilyenkor felkészülni.

Mondj egy pár szót az új légiósokról, hogyan passzolnak az edzői filozófiádba, mennyire kell majd a kiválasztásukkal “belenyúlnod” a saját stílusodba, kell-e egyáltalán?
Nem szeretek különbséget tenni a külföldi és hazai játékosok között, számomra egyenlőek, hiszen ugyanazért a klubért küzdenek, közösek a céljaink. Az elérhető legjobb kosarasokat próbáltuk – természetesen lehetőségeinkhez mérten – Szolnokra hozni. Az első benyomásaim kifejezetten jók velük kapcsolatban, mindannyian illeszkednek a játékunkba, de ilyen korán kár lenne ennél mélyebben belemenni a minősítésükbe. Várjunk még ezzel, nézzük meg a felkészülési meccseket, nézzük meg, hogy milyen lesz a kémia csapaton belül, nézzük meg, mik a tapasztalatok a téttel bíró összecsapásokon. Hogy az edzői stáb munkáját mennyire kell hozzájuk igazítani? Nos, az elmúlt szezonokban más stílusú játékosaink voltak, de az a dolgunk, hogy segítsük őket, hozzuk ki belőlük a legtöbbet úgy, hogy az a munka végül a csapat sikerességében legyen mérhető.

Ugyan nem akarsz különbséget tenni a játékosaid közt, azonban a szurkolóink biztosan szeretnének néhány szót hallani mégis a megújult magyar magról!
Magamat tudom ismételni, ahogy a légiósok, úgy az összes játékos a “kirakós” egy-egy fontos darabkája, mindegyiküknek megvan a saját, világos szerepe az Olajbányászban. Kívülről tűnhet valaki úgymond epizodistának, ettől a csapaton belül megbecsüljük a rengeteg munkát, amit beletesz a közösbe. Legyen elég annyi, hogy én a magam részéről teljesen elégedett vagyok a hazai maggal, akikkel idén dolgozhatunk.

Az tudvalevő, hogy a csapataid egyik legnagyobb erénye mindig is az egység volt, semmint az egyéniségek. Idén ebben látsz bármiféle változást?
Az én olvasatomban a sikerhez vezető úton két dolog elengedhetetlen: muszáj minőségi játékosokkal feltöltened a csapatot, másodsorban pedig szükséges a csapategység, a jó hozzáállás, ahogy mondtad, hogy mindenki tisztában legyen a feladataival, dolgozzon keményen. Ez utóbbi nem csupán a játékosokra, de az edzői és orvosi stábra, a menedzsmentre és az összes alkalmazottra igaz kell, hogy legyen, hiszen mindenki munkájára szükség van ahhoz, hogy a csapat a lehető legideálisabb körülmények között koncentrálhasson a kosárlabdára. Szerencsére ennél a klubnál ez maradéktalanul megvan.

Elvárások, célok az előttünk álló szezon kapcsán?
Én mindig csak a következő lépésre, meccsre, feladatra koncentrálok, igyekszem például szolgálni a játékosok számára azzal, hogy látják, keményen dolgozom, így természetesen joggal követelem meg tőlük is ugyanezt. Egy biztos: minden mérkőzésen a legtöbbet kell kihoznunk magunkból, ha így teszünk, hiszem, hogy a sikerek jönni fognak, de nem szeretnék távlati célokról beszélni…