You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

A DEAC legyőzte a rosszul játszó Olajbányászt

A jelek szerint mégsem gyógyult meg Darwin Davis, így az irányító maradt ki ismét az Olajbányász keretéből a debreceni vendégszereplésen. A túloldalon is akadt hiányzó, Milos Boriszov jó időre kiesett gerincproblémái miatt.

Rémálomszerűen kezdte a mérkőzést a vendég Olajbányász, öt perc alatt egyetlen, gyűrűig eljutó dobást sikerült összehozniuk Joneséknek. Ezt a dekoncentráltságot tökéletesen használta ki házigazda, s 14-0-ra elhúztak Tóth Ádámék. Az első szolnoki pontok Tucker nevéhez fűződtek, erre közel hat percet kellett várni. Sajnos ennél sokkal jobban gyarapította a faultjai számát a piros-fekete legénység, abból öt került ugyanennyi idő alatt a statisztikába. Debreceni oldalon az irányító Moody élt nagyon, 11 pontjával 17-4-re vezettek már a hazaiak. A debreceni irányító magánszáma folytatódott: egy szerencsés dudaszós tripla, egy ellopott labda utáni gólpassz, s máris 22-6-ra vezetett a DEAC.

Gasper Potocnik nyolc perc után már a második idejét kérte ki, hogy megállítsa tanítványai mélyrepülését. Ám a legjobb tanács sem ér sokat, ha minden helyzet kimarad, ha nem találja csapata a gyűrűbe vezető utat. Juhos triplája volt az üdítő kivétel, ám igazából csak gyógyír volt, mivel a túloldalon nagyon könnyen szereztek kosarat a hazaiak (26-11). Hét eladott labda is rontotta a szolnoki statisztikákat már az első negyedben, amiből rendre könnyű kosarakat szerzett a DEAC. A játékrész végén Jones 2+1-es akciója némileg szépített az eredményen, de a hátrány így is óriási volt tíz perc játék után (28-14).

Továbbra sem mondhattuk, hogy lendületet kapott az Olajbányász, de a hibákkal tarkított első két és fél percét a második negyednek 6-2-re megnyerték Rudnerék, így időt kért a hazai kispad (30-20). Visszaesett a hazaiak lendülete is, a rosszul játszó, de foggal-körömmel küzdő szolnokiak pedig nyolc pontra csökkentették hátrányukat a 16. percre (33-25). Kiegyenlítettebb lett a játék, ami az első negyedhez képest szolnoki szempontból jó hír volt, de a különbség csökkentéséhez ez még kevés volt.

Cakarun és Tucker pontjaira számíthatott biztosan ezekben a percekben az Olajbányász, utóbbi indításból szerzett brusztos kosarával régen látott közelségbe lopta csapatát (38-32). Manigat és Price triplaváltása után Drenovac harcolt ki két büntetőt, ezekből az egyiket dobta be, így hétpontos hazai vezetéssel vágtak neki a csapatok a félidő utolsó két percének. Price kettesére Drenovac triplával felelt, az eddigi két meccsén eddig halványan teljesítő szerb légiós az első húsz percben jól helyettesítette Boriszovot. Jutott az utolsó percre néhány eladott labda, egy szép blokk Moodytól, négyből egy bedobott büntető Jonestól, így a félidőben 45-38-as hazai előnyt jegyezhettünk föl. Ami szolnoki szempontból a lényeg: sikerült rendezni a sorokat a rendkívül rosszul sikerült első negyed után, s az ott összeszedett hátrány felét ledolgozták Juhos Leventéék.

Elrontott szolnoki támadásokkal és három debreceni ponttal indult a harmadik negyed. Két perc után Marjan Cakarun dobta az első vendégkosarat. Sajnos a szolnokiak kulcsembere, Andre Jones nagyon nem érezte a játékot, annál inkább Moody és Manigat, akiknek köszönhetően huszonhárom percnyi játék után 13 ponttal meglépett a DEAC (53-40). Az Olajbányász csapatában csak felvillanások akadtak egy-egy játékostól, stabil teljesítményt nem láthatott övéitől a felettébb lelkes és hangos szolnoki tábor. Tucker szerencsés triplájával próbálkozott kimászni a gödörből a Szolnok, de nehezítette ezt a harcát azzal, hogy négy perc alatt ismét eljutott az öt csapathibáig (56-43). Nagyon hiányzott az Olajbányászból Davis, az irányítót senki sem tudta pótolni, márpedig a karmester nélkül igencsak akadoztak a szolnoki támadások. Tucker és Krstic próbált lendületet adni övéinek egy-egy kosárral, de Drenovac a harmadik triplájával gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

A hazaiak továbbra is jól védekeztek Jones-on, ezzel pedig kihúzták a legtöbb vendégtámadás méregfogát. Az utolsó perchez érve elkapkodott néhány támadást a DEAC, Rudner kosarával hét pontra csökkent a szolnoki hátrány. Bognár centerezése viszont tökéletes volt, így a hazaiak pontosan kilenc ponttal voltak közelebb a végső győzelemhez az utolsó negyed előtt, mint az Olajbányász (65-56).

Szolnoki faultokkal és Price kosarával indult a záró játékrész. Jones faraghatta volna tovább a hátrányt, de ziccert hibázott. Megtorpant az Olajbányász, jöttek az eladott labdák, amit ki is használt a DEAC, s ismét tíz pontra növelték előnyüket. Jellemző a szolnoki irányítójátékra ezen az estén, hogy a karmesteri feladatokkal megbízott Jones és Price együttesen 10 labdát adott el, ami jól mutatja, miért is akadozott a vendégek támadójátéka. Ahogyan várható volt, nagyban megnehezítette a felzárkózást, hogy már két perc játék után minden faultért dobhatott a Debrecen. Egy támadóhiba után Juhos Levente kipontozódott, így újabb esélyt kapott a győzelem bebiztosításához a rendkívül lelkesen, s ami fontosabb, jobban is kosárlabdázó DEAC. Nagyon úgy tűnt már öt perccel a vége előtt, hogy ez össze is jön nekik, mivel a vendégeknek semmi nem akart beesni ezen az estén. Az első negyed rossz teljesítménye megalapozta ennek a mérkőzésnek a végkiemenetelét, a végig vezető, a játékot irányító DEAC teljesen megérdemelten győzte le az Olajbányászt, ami amiatt is bosszantó, hogy a Szegeden győztes Alba Fehérvár ezzel megelőzte a tabellán az ötödik helyre visszacsúszó szolnokiakat.