You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

Végig vezetve vertük a Jászberényt

Az élet megoldotta a legnagyobb kérdést szolnoki szempontból, Darwin Davis betegsége miatt nem kellett döntenie Gasper Potocnik vezetőedzőnek a kimaradó légiós személyéről. A házigazda jászberényiek a bajnoki tabella utolsó helyén állnak, mindössze egyetlen győzelmet arattak csupán a megyei rangadó előtt, azt is idegenben érték el. Így tehát eddig hazai pályán mindig a vendégek győztek, nem titkoltan erre készült a Szolnoki Olajbányász is.

Erre minden reális esélye megvolt a vendégcsapatnak, a hazaiak elsősorban az új edző, Miljan Csurovics érkezésében, az ilyenkor szinte mindig tapasztalható pozitív hatásban bízhattak, más előzetesen nem nagyon szólt mellettük.

Az Olajbányászt kétszáz szurkolójuk is elkísérte, ami előre garantálta a jó hangulatot. Kovács Péter remek védekezésének köszönhetően jobban kezdte a mérkőzést az Olajbányász. A szolnokiak válogatott védője levegőhöz sem hagyta jutni Nelsont, labdákat és kosarakat szerzett, az első negyedben összesen 7 pontot szorgoskodott össze! Egy másfél perces jászberényi fellángolás kivételével végig a szolnokiak irányították a játékot, s mindössze 10 pontot engedélyeztek a hazaiaknak.

Rudner és Krstic becserélése is jól sikerült, színt, na meg pontokat vittek az Olajbányász játékába. A meglehetősen szűk minőségi rotációval dolgozó Csurovics igyekezett forgatni a csapatát, de nem igazán találták a szolnoki gyűrűhöz vezető utat. Ennek ellenére lényegesen kiegyenlítettebb volt a játék a második negyed első felében, ebben persze komoly szerepe volt a szolnoki támadójáték hibáinak, eladott labdák és kihagyott tiszta dobóhelyzetek miatt bosszankodott ekkor Gasper Potocnik (16-27). Tegyük hozzá, a jászberényiek jól zárták le a szolnoki betörések előtt az utat, a két center, Pantelic és Alekszandrov nem sok esélyt hagyott a palánkok alatt Cakarunéknak. Bő két percig egyetlen csapat sem talált be, végül Cakarun forgatta be tanárian Djordje Pantelicet. Kicsit később két büntetőt is kiharcolt, így a horvát center pontjaival növelte előnyét az Olajbányász (16-30). A felettébb lelkesen védekező hazaiak nem ismertek elveszett labdát, a túloldalon viszont a lelkesedés kevés volt a jól védekező szolnokiak ellen. A negyed utolsó percéhez érve kétszer annyi pontja volt a vendégeknek (18-36). Ez a különbség a nagyszünetig már nem is változott.

A fordulás után Brbaklic kosarával a jászberényiek kezdtek jobban, két szolnoki támadást is kivédekeztek Nelsonék. Igaz, Pantelic közben már a harmadik faultját is beütötte, nem is igazán örült a hazai szakvezető. Pantelic a vendégpalánk alatt is aktív volt, ziccere után időt is kért Gasper Potocnik, láthatóan nem volt elégedett a kétperces kosárcsenddel (24-38).

Az eligazítás után TJ Price első kosarát szerezte, majd Krstic is betalált kintről. Felpörögtek az események, három gyors hazai kosárral kezdett szorosabbá válni a mérkőzés. Lendületét vesztette az Olajbányász, kimaradtak a helyzetek, kapkodtak a játékosok, a fő pontfelelősök, Davis és Price nem igazán találtak be (32-43).

Az újabb szolnoki időkérés után Jones vette hátára a csapatot, ziccerből és büntetőből is eredményes volt, így most a jászberényiek kértek időt (32-47).

Pantelic vezetésével egyre lelkesebben játszottak a hazaiak, a rutinos szerb center pontiaval 11 pontra felzárkóztak a harmadik negyed utolsó percére (41-52). Sőt, Buzás szerencsés dudaszós triplájával régen látott közelségbe kerültek a záró játékrész előtt (44-53).

Láthatóan felpaprikázta a jászberényi csapatot a jól sikerült harmadik negyed, Peringer kosarával már csak 7 pont maradt a szolnoki előnyből. Másfél perc után a szolnokiak is beköszöntek, Cakarun volt eredményes. A horvát egy remek lefordulás után is betalált, a faultért kapott büntető ugyan kimaradt, de Juhos volt szemfüles, s visszatette a támadót. Így szűk hét perccel a vége előtt ismét 10 pont fölé nőtt a különbség (46-59).

Továbbra sem nagyon ment a szolnokiaknak, szerencsére Cakarunnak az utolsó negyedben annál inkább, őt nem tudta még Pantelic sem megfogni. A szerb center öt perccel a vége előtt összeszedte ötödik hibáját, legjobbját veszítette el ezzel a házigazda (50-64). Ez elsősorban a védekezésben ütött vissza, nem is volt, aki megakadályozza Juhos Leventét egy újabb támadó visszazsákolásában.

Megtorpant a JKSE, a vezér nélkül már nem pörögtek olyan hőfokon. Jones triplájával három perccel a vége előtt a lényegi kérdés, nevezetesen a győztes személye el is dőlt (50-69). A végén Csák Bence, Frank Áron és Samuel Taiwo is játéklehetőséget kapott, az Olajbányász pedig győzelemmel hangolt a vasárnapi Körmend elleni piros-fekete rangadóra.