You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

Végig vezetve győzött Pakson az Olajbányász

Meglepő kezdőötössel küldte csatába csapatát Gasper Potocnik. Persze annak ismeretében, hogy Morant keretben sem volt, úgy érthető, hogy Tóth Norbert feldobáskor ott volt a pályán, ebben a szezonban először. Ha már pedig ott volt, akkor Jonesszal párban igencsak komoly fejtörést okozott a házigazdának az első negyedben. A szlovák-amerikai és a rutinos magyar ugyanis kilenc perc alatt 21 pontot dobott, ami, figyelembe véve a házigazda mindössze 10 pontját, jogosan nevezhető erős kezdésnek.

A remekül védekező szolnokiak állva hagyták a sok dobást hibázó paksiakat, így az első játékrész végére 15 pontos előnyt harcoltak ki (12-27). Mindezt úgy, hogy két centere sem játszott! Szerepet kaphatott viszont Samuel Taiwo, aki nagy lelkesedéssel vetette magát a játékba.

Ahogyan az várható volt, a második negyedre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, bár Jones továbbra is tarthatatlannak bizonyult, a 14. percben már a 15. pontját szerezte (20-34), így az Olajbányász továbbra is őrizte előnyét.

Dzunics mester mindent kipróbált, forgatta csapatát, hogy megtalálja a legjobb ötöst. Evans kosarával 12 pontra zárkóztak fel a negyed feléhez érve, Gasper Potocnik időt is kért gyorsan (22-34). Úgy tűnt, hatott az eligazítás, Smith tett vissza egy támadólepattanót.

Ennek ellenére kezdett magára találni az ASE, Lóránt ziccerével már csak 11 pont maradt a szolnoki előnyből (25-36). Így aztán a lehető legjobbkor érkezett Tucker duplája, azaz továbbra sem hagyta magát a tartalékos Olajbányász. Már csak három perc volt hátra az első félidőből, amikor Lóránt kettesére újra Tucker felelt, ezúttal egy távolival (a harmadik triplája volt), így ezúttal most a Paks kért időt (27-41).

Aligha úgy tervezte a hazaiak edzője, hogy ezzel a szolnokiakat segíti, de a rövid szünet után Smith duplájával és Tucker újabb hármasával már 19 ponttal vezettek a Tisza-partiak (29-48). Sőt, a negyed végén, miután Jackson és Lóránt is hibázott egy támadáson belül, Smith egy triplával az addigi legnagyobb különbségűre hízlalta a vendégek előnyét (29-51).

Érezhetően nagyobb sebességre kapcsoltak a paksiak a nagyszünet után. Alig három perc alatt 10 pontot rámoltak be a szolnoki gyűrűbe, s mivel a vendégek csak ötöt dobtak ezalatt, jött is Gasper Potocnik újabb időkérése (39-56).

Ezúttal nem segített a szakmai iránymutatás, hullámvölgybe került az Olajbányász. Evans hármasaival tovább zárkózott az ASE (45-56). Így aztán a lehető legjobbkor jött Smith duplája a negyed felénél. A paksiak igyekeztek létszámbeli fölényüket kihasználni, rengeteget rotált Dzunics Braniszláv, tizenegy játékossal űzte a szolnokiakat a házigazda. Ahogyan pörgött az óra a harmadik negyed vége felé, úgy lett idegesebb mindkét csapat. Bő két percig csak hibás támadásokat láthattunk, kihagyott dobásokat mindkét oldalon.

A nagy kapkodást Evans büntetői zárták le, a paksiak pontfelelősének Jones válaszolt gyorsan a túloldalon. Ugyanakkor ez sem változtatott azon, hogy látványosan visszaesett a szolnokiak eredményessége, míg az ASE egészen az utolsó percig remekül tudta kontrollálni a védekezését. Ám ekkor érkezett Tóth Norbert egy duplával, Krstic pedig egy triplával, így az Olajbányász állt közelebb a győzelemhez tíz perccel a mérkőzés vége előtt (49-65).

Bő egy perc alatt hét paksi ponttal kezdődött a negyedik negyed, Fausték nagyon gyorsan jelezték: ők még egyáltalán nem akarják elfogadni a vereség lehetőségét. Jött is a menetrendszerű szolnoki időkérés, ugyanis megint teljesen nyílttá vált a mérkőzés, hosszú idő után újra tíz ponton belülre került az ASE (56-65).

Egyelőre nem tudta megállítani a hazaiak rohanását az Olajbányász, ugyan Krstic két büntetője pontos volt, de a paksiak nem tudtak ezúttal hibázni, s Faust zsákolása után hat és fél perccel a vége előtt már csak hat pontnyi maradt a vendégek előnyéből (61-67).

Amennyire gyorsnak találhattuk az előny csökkenését, annyira lassan akart pörögni az óra. A paksiak egy remek 13-2-es négy és fél percet produkáltak, ekkor érkezett Smith és Tucker, a két amerikai villámgyorsan öt pontot rámolt be a paksi gyűrűbe (62-72), időkérésre késztetve ezzel a hazaiakat.

Ez az eredmény igencsak feltüzelte Lórántékat, pillanatok alatt dobtak hat pontot, s három perccel a vége előtt négy pontra felzárkóztak (68-72). Sőt, tovább is csökkenhetett volna már ekkor a különbség, ám Coleman eladta a labdát. A túloldalon Krstic távolija marad ki. Ekkor már csak 2 és fél perc volt hátra a lefújásig. Jones viszont a legjobbkor szakította meg hosszabb kosárcsendjét, duplájával hat ponttal vezetett az Olajbányász. Lóránt kettesével újfent négy volt közte, ekkor érkezett Smith, s triplájával kilencven másodperccel a vége előtt héttel ment a Szolnok (70-77). Faust igyekezett villámgyorsan válaszolni, középtávolija tökéletes volt. Ám Smith nagyon felpörgött a végére, egy újabb hármassal egy perccel a végső dudaszó előtt egészen közel hozta a vendégsikert (72-80). Gyors időkéréssel próbálták menteni a hazaiak a menthetőt, de Krstic második triplája végképp eldöntötte a mérkőzést, Evans távolija már igazából senkit sem érdekelt, az Olajbányász két centere nélkül is végig vezetve, teljesen megérdemelten győzött a tabella második helyén álló Paks otthonában.