You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

Jó játékkal nyert Egerszegen az Olajbányász

Félórás csúszással kezdődött a ZTE - Olajbányász bajnoki rangadó, a játékvezetők ugyanis beragadtak az autópályán egy dugóba. Egerszegi mércével mérve meglepően szalonhangulatban kezdődött az összecsapás, melynek tétje az volt, hogy a győztes az élmezőny nyomába eredhetett. Az előzetes esélylatolgatásokban többen a Zalaegerszeg győzelmét tartották valószínűbbnek, amiben alighanem szerepe volt az Olajbányász nyitófordulóbeli, valamint körmendi veresége is. Ugyanis mindkettőn elmaradt a várttól a piros-feketék teljesítménye. A ZTE ráadásul két idegenbeli sikerrel hangolt a szolnokiak vendégszereplésére, az önbizalmukkal tehát aligha volt probléma. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Juhos Levente mellett Kovács Péter sem tudott a szolnoki csapat rendelkezésére állni, érthető volt, hogy magabiztosan készültek a kék-fehérek a meccsre.

Kiegyenlített játékot hozott az első negyed, a hazaiak próbáltak ritmust diktálni, de ezt nem hagyta a Szolnok, s okos támadójátékkal a játékrész végére átvették a vezetést (19-20).

Szolnoki duplával indult a második negyed, Morant zsákolásához szokás szerint Smith szállította a kihagyhatatlan gólpasszt. A jó kezdés meghozta a vendégcsapat játékkedvét, na persze azzal olyan nagy probléma addig sem volt. Jones, Rudner és Tucker tripláival sikerült demoralizálni a zalaegerszegieket, akik kapkodni kezdtek, pontatlanná vált a játékuk. Az Olajbányász többször is tíz pontra tudta növelni az előnyét, amiből nyolcat meg is tudott őrizni a nagyszünetig. Örömteli volt Rudner Gábor jó játéka, a fiatal bedobó ebben a szezonban rendre megkapja a bizalmat, az első húsz percben szerzett tíz pontja is igazolta: lehet rá számítani!

A fordulás után kétperces kosárcsenddel folytatódott a meccs, ebből az egerszegiek ébredtek előbb, Johnson dobott egy triplát. Szolnoki oldalon Jones fújt ébresztőt, egy remek hármassal lendített a kátyúba rekedt szekéren, Krsztics kettesével pedig már ismét tíz volt közte. Jól játszott az Olajbányász, korszerűbb, gyorsabb kosárlabdájukkal sokszor bizonytalanították el a zalai védelmet. Egyre többször hangzott fel füttyszó a hazai szurkolóktól, Rudner triplája után pedig időt is kért Bencze Tamás a 28. percben (51-63).

Rudner továbbra is remekül játszott, negyedik triplájával másfél perccel a harmadik negyed vége előtt tizenhárom pontra nőtt a vendégek előnye (53-66). Próbálta fölrázni övéit a hazai publikum, mi tagadás, szüksége is volt Szabó Zsoltéknak a plusz energiára, mivel a pályán frissebbnek, gyorsabbnak tűntek a szolnokiak. Még úgy is, hogy vékonyabb rotációval dolgozhatott Dragan Alekszics két válogatottjának hiánya miatt. De szerencsére ott volt Andre Jones, a szlovákok honosított válogatottja, aki egy remek tempóval zárta le a harmadik tízpercet (55-68).

Ubilla kierőszakolt, s talán kissé könnyű szívvel befújt büntetőivel indult az utolsó játékrész, a túloldalon Krsztics válaszolt két szabaddobással. Doktor szép floaterével zárkózott a ZTE, de Rudner okos passzából egy gól jó plusz faultos akcióval Krisztics pillanatai következtek. Lanyhult mindkét oldalon a védekezés szigorúsága, szinte minden támadásból kosár esett az eső két percben, egészen addig, amíg nem jöttek az első hibák (61-73). Az Egerszeg nem igazán tudott újítani, viszont reményt adhatott nekik, hogy Smithék nagy tempóban gyűjtötték a faultokat. Egy ilyen fölösleges szabálytalanság után Agafonov duplájával és büntetőjével ismét tíz ponton belülre kerültek a hazaiak (73-64). Szolnoki oldalon három perc kellett az öt csapathibáig, azaz a mérkőzés végéig már minden szabálytalanságért dobhatott a ZTE (66-75).

Ott topogott a felzárkózás határán Bencze Tamás csapata, de pontatlanok voltak a legfontosabb pillanatokban, illetve jól zárt a szolnoki védelem. Ellenben a szolnoki támadójáték igencsak megtorpant, két percnyi kosárcsend következett a piros-feketéktől. Az a legjobbkor zárta le Tucker egy sarokból dobott triplával, majd egy okos kettessel, így három perccel a vége előtt ismét meglépett az Olajbányász (70-82).

Tucker ébresztője jót tett a Szolnoknak, ismét okosan, s látványosan támadtak Jonesék. Tóth Norbert és Jones dupláját követően két és fél perccel a vége előtt Bencze Tamás megpróbálta felrázni tanítványait egy időkéréssel, igaz, innen már bravúrnak számított volna a hazai siker (72-86). Jól mutatta ezen a meccsen a két csapat közötti különbséget Tucker akciója, aki ugyan kihagyta a tripláját, de három zalaegerszegi között is visszaszerezte a labdát, s dobott egy ziccert. A végére hitehagyottá vált a házigazda, így a Tisza-parti legénység végig kézben tartva a mérkőzést, magabiztos és megérdemelt sikert aratott Zalaegerszegen (80-91). Ki kell emelnünk az Olajbányász fiatal játékosának, Rudner Gábornak a teljesítményét, aki hat kísérletéből négyszer betalált a triplavonalon kívülről. Kétségtelen, hogy eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta Rudner a felnőtt bajnokságban, produkciója bizakodással töltheti el a klub szurkolóit!