You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

Összeállt az Olajbányász védekezése, a DEAC bánta

Fontos mérkőzésre készült a Szolnoki Olajbányász a veretlen Debrecen ellen, a házigazda felsőházi terveibe egy esetleges vereség már nem igazán illeszkedett volna. Ennek fényében nem igazán jött jól Samuel Taiwo sérülése, ráadásul Kovács Péter is izomhúzódással küszködött, nem lehetett tudni előzetesen, mennyit bír a lába, s akkor még nem beszéltünk a kéztöréséből gyógyuló Juhos Leventéről. Ott volt viszont a keretben Pallai Tamás, akinek a bokájával akadtak gondok az elmúlt hetekben.

Az ellenfél soraiban viszont mindenki tudta vállalni a játékot, így aztán Kovács Adrián joggal bízhatott a bővebb rotációjában.

Morant kosarával kezdődött a találkozó, ami még ennél is fontosabb volt, jó védekezés után szerzett labdából született a kétpontos. Láthatóan az eddigieknél agresszívebben védekezett a Szolnok, nem is nagyon ízlett mindez a vendégeknek az elején. Az első percek kapkodása után Tóth Ádám büntetőivel a negyedik percben volt először a vendégeknél az előny (3-5). A háromperces szolnoki pontcsendet Jones törte meg közelről. Az iram erős volt, a befejezéseknél viszont sok volt a hiba mindkét oldalon. Jól játszott az Olajbányász, de a legfontosabb momentumba, a dobásba bizony sok hiba csúszott, nevezetesen a legtisztább helyzetek maradtak ki. Mielőtt megléphetett volna a Debrecen, Tucker triplája végül beakadt (8-10), igaz, a túloldalon Boriszov is jól célzott (10-13).

Továbbra is sok helyzetet alakítottak ki a hazaiak, de ez mit sem ért, ha abból nem lett pont. Azonban egyértelműen az eddigi legjobb védekezést láthattuk Morantéktól, s két ilyen szerzett labda után a center és Tucker pontjaival utolérték az utolsó percre a vendégeket (15-15). Az utolsó pillanatok kosárváltásának végén a Debrecen örülhetett, egy védekezési hiba után Manigat maradt teljesen egyedül, s triplájával a vendégek vezettek a negyed végén (19-20).

Jones kicsit talán fölösleges sportszerűtlenje után a DEAC tudta növelni előnyét rögtön a második játékrész elején. Aztán az egyébként rendkívül nagy kedvvel kosarazó Jones javított, öt pontjával máris az Olajbányásznál volt az előny (24-21). Kezdett paprikás lenni a találkozó, egyre többet reklamáltak a játékosok. Hazai oldalon a 14 játékperc alatt befújt három debreceni faulttal nem tudott megbékélni a publikum, ugyanakkor kétségtelen, hogy a szolnokiak harci kedvének jót tett ez a légkör. A támadójátéknak ellenben nem használt, megállt a pontszerzés, s amikor a vendégek szakvezetője a 16. percben időt kért, még csak 27-26-os hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

Kezdtek belejönni a fiúk, Jones és Harrison triplapárbaja jelentett némi szépséget. A faultok azonban továbbra sem voltak a szolnokiak barátai, a sérülések miatt amúgy is szűk rotációval dolgozó hazaiaknál Smithnek és Rudnernek is három hiba állt a neve mellett. Ezzel szemben a vendégek csak a 19. percben kapták a negyedik hibájukat! Mindezek ellenére, vagy talán éppen ezért jól tartotta magát az Olajbányász, alig húsz perc alatt tizenöt eladott labdába kergették bele Boriszovékat, ami egyelőre elég volt a vezetéshez. Főleg úgy, hogy a vendégek még egy sportszerűtlen hibával „segítették” pontszerzéshez Krszticset, végül Smith hármasával a lefújásra alakult ki a legnagyobb Olajbányász-előny (43-34).

Érdekesség, hogy az első két negyedben a vendégek nem tudták jelentős lepattanózásbéli fölényüket előnyre váltani, hiába gyűjtöttek be majd kétszer annyi lecsorgó labdát (15-27), ez a pontszerzésükön nem látszott meg.

Smith a három faultja miatt a kispadon kezdett a nagyszünet után, helyén Kovács Péter védekezett Costán. Arra viszont ő sem számíthatott, hogy Tóth Ádám két triplát is bedob két támadásból (43-40). Tucker kapcsolt a leggyorsabban hazai oldalon, egy triplával és egy büntetővel igyekezett lendíteni csapatán (47-40). Nyilván a szolnoki védekezésnek is kulcsszerepe volt abban, hogy a debreceniek támadójátéka továbbra is lassú és körülményes volt, nehezen találták meg centereiket, pedig ezen a téren fizikai fölényben voltak. A vendégek játékerejét azért mi sem mutatta jobban, hogy elég volt két elhibázott szolnoki támadás, s máris időt kellett kérnie Dragan Alekszicsnek a 27. percben (49-44).

Láthatóan igyekezett nagyobb sebességre kapcsolni a DEAC, de ielőtt túl közel kerültek volna Tóth Ádám ziccerét követően, Rudner és Jones is betalált a sarokból, gyakorlatilag ugyanarról a helyről (55-46).

Érezhetően visszavetette a két tripla DEAC-ot, Jones és a fájós lába ellenére is nagyot küzdő Kovács Péter pontjaival a negyed utolsó percére megléptek Boriszovéktól. A negyed utolsó kosara Harrisoné volt, de így is 12 pontnyi maradt a hazai előnyből a záró etapra (62-50).

Egy kihagyott tripla debreceni oldalon, egy eladott labda a szolnokiaknál, érezhetően idegesen kezdtek a csapatok. Ez inkább a vezető Olajnak kedvezett, az viszont nem igazán, hogy négy faultja volt Rudner mellett Nemanja Krszticsnek is. Egy rövid közjáték után egy új szabállyal is találkozhattak a szolnoki szurkolók, a vendégek szakvezetője videózást kért a játékvezetőktől, szerinte ugyanis Kovács Péter faultja sportszerűtlen volt. A felvételek szerint nem, így elvettek egy időkérést a DEAC-tól.

A negyed első pontjaira két és fél percet kellett várni, Smith duplát szerzett, Boriszov viszont hármast. Leült a meccs, emiatt azért jobban aggódott Kovács Adrián, mint Dragan Alekszics. A lényeg az volt, hogy hat és fél perccel a vége előtt továbbra is 12 pont volt a hazaiak fórja (65-53).

Egy gyors triplapárbaj következett, Boriszov távolijára Rudner és Krsztics válaszolt hármassal, Harrison pedig egy homállyal, azaz négy és fél perccel a lefújás előtt az Olajbányász lopta magát közelebb a győzelemhez (71-56).

Mielőtt bárki elhihette volna a sikert, Rudner Gábor kipontozódott, s még három perc hátra volt a meccsből. Tizenegy pontra zárkózott a DEAC, Tóth Norbert azonban mindkét büntetőjét bedobta, így maradt a 13 pontos hazai előny. Sőt, Tóth okos gólpassza üresen találta Jonest, aki negyedik tripláját értékesítette (76-60).

Így aztán a végére nem sok izgalom maradt, a befejezéseket érthetően siettető debreceniek nem találtak be, nem úgy Jones, ötödik hármasával először volt húsz pont a két gárda között. Armwood két büntetője a végén csak keserű gyógyír volt a vendégeknek (80-62)