You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

Remek játékkal győztük le a PVSK-t

Remekül sikerült az új játékosok bemutatkozása a Tiszaligetben

Fontos rangadó várt szombat este az Olajbányászra. A negatív sorozatát megszakítani igyekvő pécsiek ellen teljes kerettel sem egyszerű győzni, hát még úgy, hogy két új játékos, a horvát center Marjan Cakarun, valamint Darwin Davis is ezen a mérkőzésen játszott először a piros-feketék soraiban. Sajnos nem tudta vállalni a játékot az utolsó edzések egyikén megsérülő Dakarai Tucker, így nem igazán nevezhettük biztatónak az előjeleket. Az már csak érdekesség, hogy a gárda közelmúltban kinevezett új trénere, Gasper Potocnik is először vezényelhette az Olajbányászt hazai közönség előtt.

A PVSK három nappal ezelőtt egy elképesztően balszerencsés, más szemmel nézve bravúros triplával kapott ki Kecskeméten. Akkor már ott volt soraikban az új center, Nenad Sulivoc, akit Szegedről ismerhetnek a kosárszurkolók.

A mérkőzés az új irányító, Davis triplájával és szép kettesével indult, soha rosszabb bemutatkozást. Az első pécsi próbálkozásokat nem kísérte ilyen szerencse, Horti Bálint büntetői kimaradtak. Azért ahogyan várható volt, ennyire nem volt ez a mérkőzés egyszerű, pillanatok alatt megfordította az állást a PVSK két elhibázott szolnoki támadás után. Kapkodni kezdett az Olajbányász, főleg védekezésben akadtak pontatlanságok, s ezeket faulttal kompenzálták a hazaiak. Így aztán alig négy perc után összegyűltek a csapatfaultok szolnoki oldalon. Közben Davis továbbra sem tudott hibázni, újabb öt pontjával ismét az Olajbányász vezetett (15-11). Kezdett felpörögni a két csapat, egyre jobb lett a meccs. Davis, legalábbis erre a meccsre már az első negyedben bejelentkezett a közönségkedvenc címre, harmadik triplájával hét és fél perc alatt már 13 pontig jutott. Sőt, egy labdaszerzésével és gólpasszával (Krstic volt a végrehajtó) egy időkérést is kicsikart Csikre Ferencből (26-17). A Helyzeten ez a rövid eligazítás sem változtatott, az Olajbányász a két új emberének a vezetésével (ketten összesen 21 pontot szereztek) 10 ponttal vezetett az első játékrész végén (30-20).

Jones triplájával a szolnokiak kezdték jobban a második negyedet, majd kicsit később, jó kétpercre rá Rudner távolijával folytatta, s a sormintát megakasztó Smith-dupla után egy újabb Jones-hármassal tette örömteli módon egysíkúvá a támadásainak befejezését az Olajbányász (39-22). A pécsiek öt gyors ponttal igyekeztek megnyugtatni edzőjüket és saját magukat, Gasper Potocnik gyorsan időt is kért, nehogy komolyabb feltámadás legyen mindebből.

Nem is lett, viszont a játék kiegyensúlyozottabbá vált. Egyelőre nem igazán voltoka aggódni a szolnokiak edzőjének, bár Juhos sportszerűtlenje után már ő is bosszúsan nézte a táblát, azon ugyanis a válogatott center neve mellett már három büntetőpont szerepelt. A negyed másodi felére visszatért a pályára Davis Darwin, s ha már ott volt, előbb kiosztott egy gólpasszt Jonesnak, majd faulttal együtt bevágott egy triplát, így ismét megnyugodhattak a hazai szurkolók (50-33). Ezen az amerikai irányító belenyúlt abba a bizonyosba, ötödik triplája is sikeres volt, s mindezt ugyanennyi próbálkozásból érte el! A hatodik csak azért nem ment be, merthogy közben lefaultolták. Büntetőivel húszra nőtt a különbség az utolsó percre (55-35). A félidő még tartogatott egy Ciric-büntetőt, egy kihagyott Davis-triplát, így a remekül védekező, jobban kosárlabdázó Olajbányász megnyugtató előnnyel vonulhatott pihenőre (55-36).

Két eladott szolnoki labda, négy gyors pécsi pont, így indult a harmadik negyed. A negatív szériát egy Krstic-tripla zárta le. Majd egy Rudner-hármas. Szóval, soha rosszabb lezárást egy negatívnak mondható sorozat végére! Továbbra is sokszínűbb volt az Olajbányász támadójátéka, lehetett az gyorsindítás, vagy felállt védelem elleni figura, láthatóan nem tudtak ellene mit tenni a pécsiek. A közönség legnagyobb örömére a saját palánk alatt is hasonlóan szervezetten és tudatosan védekeztek Kovács Péterék, nem is nagyon volt könnyű kosara Rujákéknak. A negyed feléhez érve tovább nőtt a hazai előny, az elég hitehagyottan kosárlabdázó vendégek mellett különösen éles volt az a különbség, ahogyan a szolnoki játékosok csúsztak-másztak, ha kellett. A hosszú pécsi pontcsendet egy szép Ciric-hármas törte mega 26. perc végére továbbra is jelentős volt az Olajbányász előnye (70-46). Aztán ahogyan az ilyenkor lenni szokott, alábbhagyott a fegyelem és a figyelem, s az addig gyakorlatilag észrevehetetlen Ciric zsinórban dobott hetedik pontja után gyorsan időt is kért Gasper Potocnik (70-48). Időközben Juhos Levente kipontozódott, a pécsiek pedig a húszpontos határ közelébe lopták magukat. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy láthatóan visszavett a tempóból az Olajbányász, pörölt is emiatt a játékosaival Potocnik-mester. Végül az a tempóvesztés ellenére is a Szolnok tudott közelebb kerülni a győzelemhez a záró negyed előtt (76-55).

Budimir triplájával és Horti Bálint kettesével ismét húszon belülre került a Pécs, a szolnokiak sorra rontották el támadásaikat. Időt is kért a hazai kispad, nehogy vérszemet kapjon az éledező PVSK (76-60). Ahogyan az előző negyedben, most is Krstic hármasa vetett véget az ezúttal két és fél percesre nyúlt hazai kosárcsendnek. És ahogy akkor, most is gyorsan visszaállította a negyed eleji állást az Olajbányász, Jones kettese remek egyéni teljesítmény után hullott be (81-60). Ha már szép megoldás, Krstic is tanítanivalóan forgatta be Budimirt, majd ha már az a bizonyos üzlet beindult, egy újabb hármassal és egy labdaszerzéssel talán legjobb szolnoki meccsévé tette a Pécs ellenit (86-62).

A mérkőzés ekkorra már eldőlt, az Olajbányász végig uralta a mérkőzést, védekezésben és támadásban is ellenfele fölé nőtt, így teljesen megérdemelten nyújtotta három meccsesre győzelmi szériáját. Amit pedig különösen jó volt látni, hogy a gárda fiatal játékosai is meghatározó percekkel vették ki részüket a fontos, dobogós helyezést érő győzelemből. Ezt mi sem igazolja jobban, mint az utolsó kosár: Csák Bence Pallai Tamás forintos labdájából dobta csapata századik pontját!

Képgaléria
OLAJBÁNYÁSZ - PÉCS 100-75