You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
NB I. "A"

A Körmend a Tiszaligetben is győzni tudott

Davis meggyógyult, így ezúttal nem az egészségi állapot, hanem az edző döntése határozta meg, ki lesz a kimaradó légiós szolnoki oldalon a Körmend elleni rangadón. Gasper Potocnik végül Dakarai Tuckernek adott pihenőt a 16. forduló legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén.

Nagyon bekezdtek a csapatok, mintha csak igazolni akarták volna, ez nem csupán papíron a legjobb meccs. Volt iram, szép kosarak, triplák, centermunka, na meg kiegyenlített játék. Felváltva vezettek a felek, kevés volt a hiba mindkét oldalon. Az Olajbányász Davis és Kovács Péter pontjaira támaszkodhatott, körmendi oldalon Varnando volt az elsőszámú pontfelelős, öt perc alatt 10 pontig jutott (13-15).

Hét perc után a hazaiak tudtak először kicsit elszakadni ellenfelüktől, már amennyiben a három pontnyi különbséget elszakadásnak lehet nevezni. Ugyanakkor tény, hogy Davis triplája után időt kért a körmendi szakvezető (20-17). Az eligazítás hatott, pillanatok alatt megfordult az állás, hogy aztán az újabb körmendi vezetést se tudjuk megszokni, ugyanis hat gyors hazai pont, s máris az Olajbányász vezetett az utolsó perchez érve. Sőt, Durázi figyelmetlenségét kihasználva Price a negyed végére az addigi legnagyobb különbséget is beállította (30-23).

Kastrati labdaszerzésével és ziccerével, valamint Jones bravúros kettesével indult a második negyed. A körmendiek különösen figyelték arra, hogy a negyed végi rosszabb periódusuk ne folytatódjon, s ez a tervük sikerrel is járt. Keményítettek a védekezésükön, amivel hibázásra kényszerítették Jonesékat, így a hazai kispad három perc után magához is hívta Rudnerékat (32-29).

Ferenc triplájával az egyenlítés is összejött, így minden kezdődhetett elölről. Az immár ötpercesre nyúló szolnoki hullámvölgyet jól mutatja, hogy mindössze négy pontot szereztek Juhosék. Egyre feszültebb lett a hangulat, előbb Cakarun nehezményezte, hogy Edwards a megengedettnél nagyobbat lökött rajta, de a néma síp után nemes bosszúként begyötört egy kettest. A körmendieket azonban ezzel sem állította meg, Edwards ziccerével már három ponttal vezettek a 17. percben (36-39).

A második negyed jóval keményebb játékot hozott, több ütközést, s jobb védekezést mindkét csapatnál, így aztán a pontok sem hullottak olyan intenzitással. A nagyszünet előtti utolsó percre Cakarun és Davis büntetőivel kiegyenlített az Olajbányász. A túloldalon, elnézve azt, hogy milyen közelharcok esetén maradt korábban néma a síp, némileg váratlan volt a Kovács elleni ítélet, Kastrati csak az egyiket dobta be a büntetőkből. Viszont a támadót csapattársai leszedték, s Ferencz Csaba jó nyolc méterről emberről dobott be egy hárompontost, amivel övéit juttatta előnyhöz (44-46).

Varnado az első öt percben dobott tíz pontja után hosszú időre eltűnt támadásban, a harmadik negyed elején ismét felbukkant, Takács kimaradt tripláját tette vissza. Ezután szolnoki pillanatok következtek, Cakarun négy büntetőjével és a pontokkal az első félidőben adós Jones szép ziccerével és faultos duplájával máris az Olajbányásznál volt az előny két perc után (53-48). Sorozatban a harmadik labdát adták el a vendégek, Price dobott volna belőle kosarat, de Varnado faultolta. A körmendi centernek ez volt a negyedik hibája, gyorsan a padon is találta magát. Láthatóan sokkal koncentráltabban jött ki az öltözőből a Szolnok, sokkal kevesebb teret engedtek a vendégeknek, de elég volt néhány apróbb figyelmetlenség, s Ferencz Csaba kettesével máris csak egy volt közte a 26. percben (56-55).

Kezdett magára találni a Körmend, ráadásul nehezítette az Olajbányász helyzetét, hogy Juhos egy támadóhiba után a kipontozódás szélére jutott. Ki is egyenlített két büntetőből Taylor, de mielőtt a vezetést megszerezhették volna a vasiak, a harmadik negyedben magára találó Jones gyorsan beszórt két támadásból két triplát (a másodikat videózás után kettessé „minősítették le”), így újra Zollnernek kellett időt kérnie (64-59).

A rövid szünet után Kovács Péter védekezett hatalmasat, vetődve szerzett labdát, amiből Price dobott egy szép triplát. Egyre feszültebb lett a mérkőzés, Krstic és Taylor akaszkodott össze egy kosár után, de lecsillapították őket a csapattársak. Turner kicsit ajándékízű büntetőivel öt pontra zárkózott fel a Körmend, így a záró tíz percre továbbra is nyitott maradt a találkozó (70-65).

Krstic harcolt meg egy támadóért, jutalma egy kosár lett, Kastrati a túloldalon egy triplával és egy szép kettessel lopta közelebb övéit (74-70). Kapkodóvá vált a szolnokiak támadójátéka, amit Varnado kihasznált egy triplával (76-75). Sőt, hat perccel a mérkőzés vége előtt hosszú idő után ismét a Körmendnél volt az előny, Varnado szerencsés dudaszós kettese beesett, így jöhetett a szolnokiak időkérése. Volt mit mondani Potocnik mesternek, mintha csökkent volna a koncentráció és a fegyelmezettség az utóbbi percekben, márpedig ez a Körmend ellen nem fér bele.

Öt perc volt hátra, mindkét szakvezető csatába dobta pár perc pihenő után a nehéztüzéreit, körmendi oldalon Ferencz és Edwards érkezett, míg a szolnokiaknál Jones tért vissza (78-79). Óriási izgalmakat ígért a végjáték, látszott, hogy aki higgadtabb tud maradni, az hagyhatja el győztesen a pályát. Jones kettese mondjuk inkább a vagány kategóriájába tartozott, csakúgy, mint Taylor és Edwards kosara. Így szűk két perccel a lefújás előtt három ponttal a vendégek voltak közelebb a győzelemhez (80-83). Ki más, mint Jones faragott kettőt a hátrányból. Juhos blokkját szabálytalannak látták Varnadón, így a szolnoki center kipontozódott, a körmendi pedig bedobta a két büntetőjét. Cakarun kettese bement, majd a körmendiek nem dobták be időben a labdát, újabb esélyt kapott a fordításra az Olajbányász. Próbálkozott a Szolnok, de minden kimaradt, Turner viszont betalált egy labdaszerzés után, s 0,7 másodperccel a lefújás előtt győzelmet érő kosarat szerzett (84-87). Nyert a Körmend, mert a kulcshelyzetekben jobban koncentrált, így lépéselőnybe kerültek a Szolnokkal szemben a tabellán.